Kacper przesłał do naszej redakcji fotorelację oraz film z orki pod rzepak, która odbyła się pod Bądkowem (woj. kujawsko-pomorskie) na polu o areale 6,5 ha.
1 sierpnia 2019 r. rozpoczął funkcjonowanie Fundusz Promocji Roślin Oleistych. Celem tworzonego funduszu ma być wspieranie marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji roślin oleistych i produktów pszczelich.
Na szyjkach korzeniowych samosiewów rzepaku zaczęły pojawiać się liczne jaja śmietki kapuścianej. Widoczne są również muchówki tego gatunku.
Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) wyglądem przypomina białą muszkę osiągającą od 1,5 do 2 mm długości. Jednak mączlik tak naprawdę należy do pluskwiaków równoskrzydłych i zdecydowanie bliżej mu do mszyc. Podobnie jak mszyce mączliki posiadają aparat gębowy kłująco – ssący, co w znacznym stopniu determinuje układowy charakter stosowanych do ich zwalczania insektycydów.
– Podstawą produkcji rolnej jest zdrowa, żyzna, bogata w materię organiczną gleba. Musimy dbać o jakość gleby, by mieć co przekazać następnym pokoleniom rolników. Rzepak, to nasze czarne złoto, jest bardzo ważną rośliną w zmianowaniu, przerywającą wadliwe monokultury zbożowe – mówił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas Międzynarodowych Dni Rzepaku w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
W związku z poprawiającymi się warunkami metrologicznymi na terenie całego kraju w plantacjach rzepaku pojawiają się chowacze.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) opracował listę rekomendowanych odmian do wysiewu w województwie lubelskim na rok 2019. Sprawdź, jakie odmiany zbóż, rzepaku, roślin bobowatych oraz ziemniaka warto wysiać.
Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o wystąpieniu 20 grudnia 2018 . z wnioskiem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie dopłat do powierzchni gruntów obsianych kwalifikowanym materiałem siewnym kukurydzy i rzepaku.
Ponad ¾ naszej flory to rośliny owadopylne. Z badań nad wpływem tych owadów na gospodarkę rolną wynika, iż wartość plonów uzyskiwanych corocznie dzięki zapylaczom wynosi w Stanach Zjednoczonych nawet do 15 mld dolarów, zaś w krajach Unii Europejskiej blisko 5 mld euro.
Drogie paliwo napędza wzrost cen żywności. Do końca 2018 roku podrożeją m.in. pszenica, jaja, rzepak, mleko i wołowina – prognozuje „Rzeczpospolita”. Obniży się natomiast cena wieprzowiny.
reklama reklama

Ogłoszenia

RSS Module