W ostatnich latach warunki pogodowe często zmuszają rolników do zbioru zielonej paszy z pola w krótkim czasie. Dodatkowo susza wpływa na mniejszą liczbę pokosów i ilość zebranej paszy zielonej.
Rolnicy, którzy zadeklarowali prowadzenie działania „Dobrostan krów” muszą do 31 października br. złożyć rejestr wypasu będący warunkiem otrzymania płatności. Izby rolnicze apelują do ministra rolnictwa o wydłużenie tego terminu.
Zgodnie z nową koncepcją systemu stawek VAT stawką obniżoną nie było objęte nasienie zwierząt hodowlanych. Uwzględniając jednak postulaty wskazujące, że podwyżka stawki VAT spowoduje wzrost cen nasienia zwierząt, podjęta została decyzja o obniżeniu stawki VAT do 8% na nasienie określonych zwierząt.
Pożar wybuchł w sobotę 19 września w gospodarstwie położonym we wsi Garki (powiat ostrowski, Wielkopolska). Strażacy walczyli z ogniem do następnego dnia. Niestety, wraz z budynkami spłonęła część zwierząt.
Po zamieszaniu spowodowanym wyłączeniem z zakresu towarów objętych stawką Vat 8% nasienia zwierząt hodowlanych, minister finansów przywrócił preferencyjną 8% stawkę podatku.
Ustawa ta ma dostosować polskie prawo dotyczące hodowli i rozrodu zwierząt gospodarskich do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej.
 W tym roku rolnicy po raz pierwszy we wniosku obszarowym mogą wnioskować o dodatkową płatność w ramach działania Dobrostan Zwierząt. Jednym z wariantów budzących spore zainteresowanie jest wariant Dobrostan krów mlecznych – wypas. Z jakich obowiązków należy się wywiązać decydując się na skorzystanie z tej dopłaty?
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o podjęcie jak najszybszych działań mających na celu przyznanie bezzwrotnej pomocy dla hodowców bydła w postaci premii poubojowej do każdej sztuki w związku trudną sytuacją w gospodarstwach rolnych spowodowaną pandemią COVID-19.
Skutki wprowadzonego na obszarze Polski stanu zagrożenia epidemicznego widać w rolnictwie już dziś. Szczególnie sytuacja na rynku mleka i wołowiny zmienia się gwałtownie.
Ma być tańszy niż soja i służyć do żywienia świń, młodego bydła, owiec i drobiu. Jego główną zaletą jest zawartość białka na poziomie aż 48 procent.
reklama reklama

Ogłoszenia

 
 

RSS Module